Waterpartijen en vijvers

Water oefent een bijzondere aantrekkingskracht uit. Het is dan ook niet vreemd dat water in de tuin een speciale plaats inneemt. Veel natuurlijke voorbeelden kun je heel bewust in de tuin gebruiken.

  • Water als spiegel van grote bomen in de omgeving
  • Een vijver om de tuin groter te doen lijken
  • Een kleine vijver of met water gevulde molensteen, om de sfeer van rust, die bij water hoort, in de tuin te creëren
  • Een fontein of een andere vorm van stromend water kan in de tuin het lawaai van verkeer uit de omgeving overstemmen waardoor er ook een gevoel van rust ontstaat.

vijvers-01 vijvers0200 vijvers1200


De eventuele aanleg van een vijver moet goed worden overwogen, want eenmaal aangelegd wordt de vijver (bijna) nooit meer verplaatst. Ook moet u zich realiseren dat een vijver eenmaal aangelegd intensief onderhoud vergt.

Soorten vijvers

Vijvers kunnen worden ingedeeld in twee groepen n.l. prefab vijvers en vijvers gemaakt van folie of rubberflex.
Prefab vijvers
Het nadeel van prefab vijvers (voorgevormd) is dat het model of de vorm niet zelf kan worden bepaald. Het voordeel daarin tegen is dat de vijvers zeer sterk en solide zijn en dus minder kwetsbaar voor lekkage zijn.
Rubberflex vijvers
Het maken van vijvers met rubberflex of folie heeft het voordeel dat het formaat en het model zelf bepaald kan worden.

Vele mogelijkheden

Er zijn natuurlijk tal van anderen elementen waarin je water in de tuin kan betrekken zoals een molensteen, waterpiramide of een watersteen.

Voor een vijver of een andere toepassingen met water is stroom in de tuin noodzakelijk, ook dit kunnen wij vakkundig voor u aanleggen en aansluiten.

Wilt u meer informatie? Wij geven u vrijblijvend advies.