Tuinaanleg

0226Na het tuinontwerp komt de aanleg. Wat komt daarbij kijken?
Waar moet u aan denken? De voorbereidingen aan grond zijn belangrijk, maar ook de constructies moeten deugdelijk zijn en liefst zo lang mogelijk mee gaan. Hoveniersbedrijf Grigo adviseert en neemt deze zorg uit handen.

Steeds worden nieuwe toepassingsmogelijkheden bedacht. Een vijver wordt nu helemaal anders gemaakt dan 25 jaar geleden. Hetzelfde geldt voor straatwerk, tuinafscheidingen en bouwwerken. We nemen u mee langs alle tuinonderdelen waarin we uw tuinaanleg voor u verzorgen.

  • De voorbereidingen
   Een planning van werkzaamheden is noodzakelijk
  • Opmeten en uitzetten
   Ons tuinontwerp op schaal is uw houvast, maar dan komt het inmeten in de praktijk.
  • De werkzaamheden plannen we met u per onderdeel
   Een vijver is constructief heel wat anders dan een tuinlamp. Kunstgras weer anders dan een schutting.
  • Grigo adviseert wat bij uw wensen past
   Tuinaanleg is vakwerk.

Voor het aanleggen van een tuin worden ook heel wat vaardigheden gevraagd. Verstand hebben van grond, onkruid en bemesting, een brede plantenkennis hebben en alles weten over materialen en de toepassingsmogelijkheden. Daarnaast het metselen, timmeren, bestraten en alles ook nog goed kunnen organiseren. Kortom, een forse dosis vakbekwaamheid en creativiteit. Dit alles biedt Hoveniersbedrijf Grigo.


Bestrating

Verharding in de tuin

Stenen en tegels vormen slechts een deel van de materialen waarmee je een pad, terras of oprit kan verharden.

Verharden wil in dit geval zeggen: Beter begaanbaar maken. Er is een enorm assortiment verhardingsmaterialen.

3 groepen

De soorten verhardingsmateriaal zijn grofweg onder te verdelen in drie groepen:

 • betonsteen
 • baksteen
 • natuursteen

De keuze van de soort verharding is geheel aan de klant zelf. Wel zullen wij u adviseren over de voor- en/of nadelen tijdens het gesprek over de offerte of ontwerp.

005901190088In de tuin nemen natuurlijke materialen een steeds belangrijkere plaats in. De straatbaksteen, ook wel klinkers genoemd, is zo’n produkt. Eén van de reden waarom de klinkers zo populair zijn, is dat de prijs van betonstenen lager is dan baksteen of natuursteen.

Een nadeel van gewone betonnen stenen is dat deze stenen na verloop van tijd de kleur verliezen, een alternatief is dan kleurvaste klinkers of stenen. Deze zijn in aanschaf wel weer duurder.

Ook met advies over verharding in de tuin of aanpassingen aan uw terras kunnen wij u van dienst zijn.

Hout

Gebruik van hout in de tuin

Hout is een natuurprodukt en daarom zeer geschikt als tuinmateriaal.

Er zit echter wel een nadeel aan, het kan worden aangetast door schimmels en insecten. Het alom bekende houtrot.

004200080221


Met uitzondering van hardhout soorten, vragen de meeste houtsoorten om regelmatig onderhoud. In de tuin is dit geen aanlokkelijk vooruitzicht, want een dicht begroeide schutting of pergola laat zich maar moeilijk schilderen.

De mogelijkheden om hout in de tuin te gebruiken zijn door geïmpregneerd hout en hardhout aanzienlijk toegenomen.

De kans op verrotting van deze houtsoorten is zeer klein, hierdoor kan hout voor vele doeleinden gebruikt worden. Wel moeten wij u erop wijzen dat geïmpregneerd hout na 10 jaar aan vervanging toe is, dit in tegenstelling tot hardhout (levenslang).

Enkele toepassingen: bekleding van terras, schuttingen, bloembakken, pergola’s en damwanden.

Graafwerkzaamheden

Sinds kort is Hoveniersbedrijf Grigo ook in het bezit van een minigraver en een rupsdumper, dit voor alle mogelijke graaf en sloop werkzaamheden.
Denk hierbij aan het uitgraven en afvoeren van grond ten behoeve van uw terras of het verwijderen van hagen of boomwortels.
onderhoud01 onderhoud02 onderhoud03


Wanneer u de tuin volledig door ons laat aanleggen, wordt dit materieel ingezet. U kunt ons ook inhuren wanneer u de tuin zelf gaat aanleggen, maar de graafwerkzaamheden te zwaar zijn.

Door de afmeting van één meter breed kan hij op de meest kleine plekken komen en de rupsdumper heeft zelfs een afmeting van 80 cm en kan door een deur heen.

Voor we bij u aan de slag gaan, komen we altijd even de situatie bekijken en kunnen we aan de hand daarvan een passende prijs voor u maken.

Vijvers

Waterpartijen en vijvers

Water oefent een bijzondere aantrekkingskracht uit. Het is dan ook niet vreemd dat water in de tuin een speciale plaats inneemt. Veel natuurlijke voorbeelden kun je heel bewust in de tuin gebruiken.

 • Water als spiegel van grote bomen in de omgeving
 • Een vijver om de tuin groter te doen lijken
 • Een kleine vijver of met water gevulde molensteen, om de sfeer van rust, die bij water hoort, in de tuin te creëren
 • Een fontein of een andere vorm van stromend water kan in de tuin het lawaai van verkeer uit de omgeving overstemmen waardoor er ook een gevoel van rust ontstaat.

009370vijvers-01


De eventuele aanleg van een vijver moet goed worden overwogen, want eenmaal aangelegd wordt de vijver (bijna) nooit meer verplaatst. Ook moet u zich realiseren dat een vijver eenmaal aangelegd intensief onderhoud vergt.

Soorten vijvers

Vijvers kunnen worden ingedeeld in twee groepen n.l. prefab vijvers en vijvers gemaakt van folie of rubberflex.
Prefab vijvers
Het nadeel van prefab vijvers (voorgevormd) is dat het model of de vorm niet zelf kan worden bepaald. Het voordeel daarin tegen is dat de vijvers zeer sterk en solide zijn en dus minder kwetsbaar voor lekkage zijn.
Rubberflex vijvers
Het maken van vijvers met rubberflex of folie heeft het voordeel dat het formaat en het model zelf bepaald kan worden.

Vele mogelijkheden

Er zijn natuurlijk tal van anderen elementen waarin je water in de tuin kan betrekken zoals een molensteen, waterpiramide of een watersteen.

Voor een vijver of een andere toepassingen met water is stroom in de tuin noodzakelijk, ook dit kunnen wij vakkundig voor u aanleggen en aansluiten.

Wilt u meer informatie? Wij geven u vrijblijvend advies.


Neem contact met ons op

Iedereen die op zoek is naar een partner voor de tuinaanleg, is bij Hoveniersbedrijf Grigo aan het juiste adres. Onze werkwijze is overzichtelijk en doelgericht met tussentijds advies en volledige openheid over offertes en constructies.